Atenció a la diversitat i abandonament escolar.

Atenció a la diversitat i abandonament escolar.

La Fundació Bofill va emetre l’any 2017 l’informe “L’escola no és per a tu: el rol dels centres educatius en l’abandonament escolar“, on exposa el paper que el sistema educatiu en general té sobre l’abandonament prematur dels infants en els estudis obligatoris.

A part d’aclarir conceptes com abandonament escolar i declarar-se obertament cap a una mirada no només acadèmica, sinó també molt social, l’informe presenta una sèrie de propostes destinades a polítics, societat i escoles – instituts clarament agosarada i valenta en termes d’equitat educativa.

Partint de l’anàlisi feta, observem com sovint els centres educatius portem a terme accions que promouen, sense voler-ho com a objectiu, situacions de segregació escolar que poden acabar en una fragmentació de la relació alumne-centre, i que pot acabar (de fet, així passa sovint) en abandonament escolar.

L’atenció a la diversitat ha de ser entesa com el cor de l’escola, el batec, el caminar, el moure’s… ha de ser l’equip capaç de conèixer a tots i cadascun dels infants del centre (no només aquelles que presenten informes mèdics, situacions concretes o barreres més grans d’accés als aprenentatges) i dotar l’equip docent d’estratègies, recursos i eines pedagògiques capaces de donar resposta a tothom.

Llegir que només l’11% dels centres d’ESO a Catalunya respecten els grups heterogenis com a organització bàsica dels seus centres ens fa pensar que queda molt camí per fer.

En el desenvolupament de la tasca educativa la mirada d’atenció a la diversitat ha de procurar que sigui una mirada propera, humana, de cura de l’infant, d’altes expectatives i de propostes pedagògiques contextualitzades als infants que tenim al davant.

En aquest camí no hi ha recepta, però sí que hi ha compartir experiències, recursos i vivències que ens enriqueixin a tots i totes. Famílies, alumnat i equip docent han de treballar en una sola direcció: l’equitat educativa com a mesura de justícia social.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

%d bloggers like this: