Preinscripció escolar 2020

El procés de preinscripció escolar 2020 està aturat fins a nou avís del DEPARTAMENT d’EDUCACIÓ.

El procés de preinscripció escolar 2020 ja està en marxa. Estàs en procés de preinscripció del teu fill/a i tens dubtes? Esperem poder ajudar-te amb la següent guia:

Oferta de places escolars.

El proper 18 de març les escoles i instituts publicaran l’oferta de places escolars. Fer la preinscripció és realitzar una sol·licitud de plaça. Tots els centres educatius tenen assignat un nombre màxim de places. Les places poden ser ordinàries o de necessitats educatives. Les places de necessitats educatives poden ser ocupades per infants amb un reconeixement administratiu que li reconegui aquestes necessitats (situació socioeconòmica desafavorida, incorporació tardana al sistema educatiu, discapacitat…). En conclusió, la resta d’alumnat serà escolaritzat en places ordinàries.

Qui es pot matricular?

Al curs de P3 (o EI3) es poden matricular els infants que durant l’any 2020 faran 3 anys, és a dir, els nascuts l’any 2017. També es podria donar el cas d’un infant retingut a l’educació infantil de primer cicle (escola bressol).

Recordar que l’etapa d’educació infantil no és obligatòria, per la qual cosa una família pot optar per no escolaritzar a EI3 i fer-ho a EI4, EI5 o directament a PRI1 (1r de primària). En aquest darrer cas els infants farien els 6 anys l’any 2020 (nascuts l’any 2014).

Finalment indicar que també es pot demanar canvi de centre en el procés de preinscripció, procés exactament igual a l’explicat.

Preinscripció escolar 2020

Presentació de sol·licituds.

Les famílies interessades a escolaritzar els seus fills/es han de presentar la sol·licitud oficial del Departament d’Educació (pendent de publicació) entre el 23 de març i l’1 d’abril directament al centre triat en primera opció.

És important remarcar dos aspectes: cal adjuntar la documentació justificativa dels punts a baremar (ho expliquem a continuació) i es pot sol·licitar més d’un centre en una sola sol·licitud.

Presentar dues sol·licituds en dos centres diferents pot provocar la invalidació de la prioritat, així que no és gens recomanable.

Els punts en la preinscripció escolar 2020.

Tots els infants, en fer la sol·licitud de preinscripció demanen el reconeixement d’una sèrie de punts en relació a diferents criteris: proximitat, renda, germans/es al centre… Aquells infants que tenen més puntuació ocuparan primer una plaça fins a finalitzar-les.

En el procés de preinscripció a l’educació infantil hi ha uns criteris generals i uns criteris complementaris.

Griteris generals:

 • Germans/es al centre, (o pare, mare o tutor/a treballador del centre): 40 punts.
 • Àrea d’influència del domicili: 30 punts.
 • o àrea d’infuència del lloc de treball del pare/mare/tutor/a: 20 punts
 • o si el domicili habitual està al mateix municipi que el centre però no a l’àrea d’influència: 10 punts.
 • Beneficiaris de la renda garantida de ciutadania: 10 punts.
 • Discapacitat (33% o més) de l’infant o familiar de 1r grau: 10 punts.

Els criteris generals poden sumar un màxim de 90 punts.

Criteris complementaris:

 • Família nombrosa o monoparental: 15 punts.

Així doncs, el màxim de punts d’un infant és de 105 punts.

En el procés de preinscripció a l’educació secundària obligatòria cal sumar, als punts ja exposats, el fet de ser prioritari en cas de provenir d’un centre adscrit. Els centres educatius que només ofereixen fins a 6è de primària tindran adscrit un, dos, tres o més instituts. Les adscripcions les fa l’administració i l’escola us pot facilitar a quins centres estan adscrits. El criteri de prioritat diu que un infant amb menor puntuació passa per davant d’un altre amb major puntuació si prové d’un centre adscrit.

Què passa si empato a punts?

En cas d’empat es segueix el següent ordre: primer alumnat de centre adscrit (ESO especialment), en segon lloc alumnat amb més puntuació als criteris generals, en tercer lloc i en cas d’igualtat en els criteris generals es mirarien els punts dels criteris complementaris.

Tot i així es donen casos d’empat en les tres variables. Per això en un moment del procés cada sol·licitud, i de manera aleatòria, se li assigna un número. Aquest número serveix per desempatar en cas d’empat. Així doncs, si una sol·licitud té el número 74 i una altra el 123, caldrà estar atents al número de desempat per saber a partir de quin número es comença a comptar per desempatar.

Si el número de desemptar és menor a 74, la primera sol·licitud tindria preferència sobre la segona, mentre que si és més gran que 74 la segona tindria preferència sobre la primera.

Què és la llista d’espera?

Un cop acabat el procés de preinscripció escolar 2020 es publiquen els llistats amb l’alumnat que ha obtingut plaça i aquell que ha estat assignat a altres centres. Si s’ha aconseguit plaça en un centre que no és el primer sol·licitat automàticament es passa a formar part de la llista d’espera, ordenada amb els mateixos criteris que el procés de preinscripció. En cas que alguna família optés per no matricular un infant, la plaça s’oferiria per ordre als infants que romanen en llista d’espera fins a esgotar-la.

Quan he de fer la preinscripció?

El calendari de preinscripció escolar 2020 – 2021 ja ha començat.

 • Oferta inicial de places escolars: 18 de març de 2020
 • Presentació de sol·licituds: del 23 de març a l’1 d’abril de 2020
 • Presentació de documentació: fins al 2 d’abril de 2020
 • Llista de sol·licituds amb la puntuació provisional: 22 d’abril de 2020
 • Presentació de reclamacions: del 23 al 29 d’abril 2020
 • Llista de sol·licituds amb la puntuació un cop resoltes les reclamacions: 4 de maig de 2020
 • Sorteig del número de desempat: 5 de maig de 2020, a les 11 h, als serveis centrals del Departament d’Educació (Via Augusta, 202, Barcelona)
 • Llista ordenada definitiva: 8 de maig de 2020
 • Ampliació de petició de centres per a les sol·licituds que no han obtingut cap assignació (assignació d’ofici): del 27 al 29 de maig 2020
 • Oferta final de places escolars: 8 de juny de 2020
 • Llista d’alumnes admesos i llista d’espera: 9 de juny de 2020

Procés de matrícula.

És important estar atents atès que un cop finalitzat el procés de preinscripció cal formalitzar la matrícula al centre. Per això cal dirigir-se a les oficines entre els dies 16 i 22 de juny per a educació infantil, primària i 1r d’ESO.

Et recomanem la lectura de l’article Com triar escola? 10 preguntes clau.

Podeu trobar més informació aquí.

Leave Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Traducir/Translate »