Formació de la direcció escolar

Actualment la formació de la direcció escolar és un requisit indispensable per accedir al càrrec de director/a. Cada cop més, la normativa preveu que les direccions dels centres educatius tinguin una rellevància més gran. Si això és així, calen sistemes de formació inicial i permanent estables i de qualitat.

Els estudis que s’han fet sobre la figura de les direccions escolars arriben a la conclusió que són la segona figura més rellevant de l’equip docent, només per darrera dels tutors i tutores.

Qui ofereix formació de la direcció escolar?

Fa uns anys, a Catalunya va sortir l’entitat AXIA. Aquesta entitat està formada pels socis que s’hi apunten, sovint membres de les direccions actuals. Té com a objectius formar de manera contínua les direccions dels centres i assessorar a la comunitat educativa, al Departament d’Educació i a la societat en general sobre la rellevància de les direccions escolars.

Entre altres aspectes AXIA ofereix espais de formació contínua referent a aspectes de lideratge pedagògic. Sovint s’obren terminis perquè a través de la web de l’associació les persones interessades es puguin apuntar a les sessions corresponents, ja sigui sobre un àmbit concret o per fer tota la formació.

Quina formació he de tenir si vull ser director/a?

En principi, i abans de la formació inicial, segons la normativa actual cal tenir els següents requisits:

· Tenir una experiència de funcionari de carrera de més de 5 anys.

· Estar treballant el curs actual en la mateixa categoria professional a la qual es vol optar a la direcció.

· Un curs de formació inicial de 155h convalidat pel Departament d’Educació en direcció de centres escolars.

Sense aquests tres requisits no es pot accedir a la direcció d’un centre educatiu. D’aquesta normativa en queden excloses les escoles molt petites (ZERs).

Leave Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Traducir/Translate »